Nieuws

Lyon: De eerste Belgische medaille is binnen

Afgelopen  weekend is Sirha van start gegaan, de gastrobeurs waar Lode De Roover een gooi gaat doen naar de eerste Belgische Bocusemedaille sinds 1999. Maar er worden in Lyon nog wedstrijden betwist. Meer nog: de eerste Belgische medaille is binnen en het is een gouden.

Afgelopen zaterdag is Benoit Brochard van het Brusselse tweesterrenrestaurant Bon-Bon gekroond tot beste Maitre ter wereld.

De finale werd betwist door zes gereputeerde maitres, die samen met een commis een vijftal proeven moesten doen. Zo moest Bertrand Brochard het opnemen tegen Sébastien Candusso van restaurant Hide Above in Londen, Mathilde Fayre d’Anne van Favre d’Anne in Angers, Nicolas Giraud van le Neuvième Art in Lyon, Xavier Gonet en Mathieu Nectoux van hotel Les Bories & Spa in Gordes.

Voor de eerste proef moesten de maitres een tafel indekken voor twee personen, een jong koppel, en daarvoor moesten ze materiaal dat was aangeboden (servies, bestek, kunst, bloemen…) gebruiken. Aanvullend kregen ze een ‘examen’ productkennis over de producten waarmee ze de tafel hadden ingedekt.

In de tweede proef moesten de kandidaten een fles champagne openen en serveren voor acht personen en een menu presenteren bestaande uit gerechten van bekende sterrenrestaurants en die pairen met wijn van opgegeven wijnhuizen.

De derde proef bestond uit een blinde tasting van vier broodsoorten. Niet alleen moesten de kandidaten de broodsoorten herkennen en beschrijven, ze moesten bovendien een pairing maken met gerookte zalm en die toelichten aan hun tafelgasten.

In de vierde testen moesten de kandidaten coquilles flamberen, met naar keuze appel, peer of kweepeer, en daarbij moesten drie identieke bordjes gepresenteerd worden.

Als laatste test moesten de maitres een Irish coffee presenteren.

Een serieuze boterham, waarin Bertrand Brochard de voornamelijk Franse concurrentie te sterk af was. Vanavond weten we hoe het ons Begisch patissiersteam is vergaan.

Geen commentaren

Laat een commentaar na

Misschien bent u ook geïnteresseerd in