Restaurants

Flammazien

Een houtvuurrestaurant genoemd naar de bekendste zalf tegen brandwonden: eigenaar-chef Didier Van Autrève heeft zin voor humor. Van Autrève is vrij radicaal in zijn concept: tot op de dag van vandaag is Flammazien het enige restaurant in België dat uitsluitend kookt op een (op maat gemaakte) Oklahoma Joe-barbecue, die cilindervormige barbecues die wat aan een ouderwetse stoomlocomotief doen denken. Hij werkt er al twintig jaar mee; eerst op feesten, sinds een jaar of tien in z’n eigen restaurant. Dit type ‘fornuis’ kan gebruikt worden om zowel in hot & fast-modus kort te grillen als om volgens de low & slow-methode traag te garen en (warm of lauw) te roken. Hij gebruikt daarvoor eik- en beukenhout omdat je daarmee beter de houtaroma’s kunt opnemen dan wanneer je met houtskool zou verhitten. Dit is zeker geen exclusief vleesrestaurant – op de kaart staan ook vis- en vegetarische gerechten. De in huis gepekelde en traag gegaarde groenten zijn absolute aanraders. Van Autrève staat voor een ambachtelijke keuken met lange gaartijden voor bijvoorbeeld buikspek en varkenswangen en à la minute gerookte of gegrilde andere bereidingen. Hij is zo consequent in zijn keuze voor natuurlijke smaken, dat hij zelfs geen sauzen bij het vlees serveert. Door de bereiding simpel te houden blijft de kwaliteit en vooral de voedingswaarde van de producten behouden. Starten doe je bij voorkeur met enkele sharing plates om daarna verder te gaan met à la minute gegrilde gerechten. Voor slow cooking-gerechten moet je twee dagen van tevoren reserveren. In de zaal wordt hij bijgestaan door zijn partner, Ann Colson. Via de website www.bbqaanhuis.be kun je de Flammazien Oklahoma-ervaring ook thuis beleven, vanaf 20 personen. Op dinsdag en woensdag organiseert Didier barbecuelessen voor groepen vanaf 5 personen.

Flammazien, Brusselsestraat 72 – 9200 Dendermonde – www.flammazien.be – Tel. 0477 72 70 00 Gesloten op dinsdag en woensdag

Geen commentaren

Laat een commentaar na

Misschien bent u ook geïnteresseerd in