Nieuws

Onderkomen douaneloods omgetoverd tot nieuw restaurantconcept met open fire cooking

Wat nu nog een troosteloos, verlaten douanekantoor is, moet over enkele weken een nieuwe hotspot worden in de nu al erg populaire Antwerpse wijk van ’t Eilandje. Bijna niet te geloven als je ziet hoe de locatie er nu bij ligt, maar hier komt Fiskeskur, een trendy restaurant met open keuken waar zoveel mogelijk op open vuur gekookt zal worden.

Fiskeskur is een idee van Nikolaj KOVDAL, de mede-oprichter van Fiskebar, Ga Nord, Bar Noord en Osterbar. Voor z’n nieuw concept koos hij ’t Eilandje uit, de door dokken omgeven wijk die bol staat van de maritieme verwijzingen (denk aan het MAS), maar die vreemd genoeg nog altijd geen echt visrestaurant had.

Daar komt over enkele weken al verandering in. Kovdal kreeg een concessie van toen jaar op een oud douanekantoor, waar eerder al pop-ups als Stulp en Bagger onderdak vonden. De opening van Fiskeskur is nog voorzien voor dit jaar, uiterlijk begin volgend jaar.

Op het eerste gezicht lijkt het een vreemde keuze: het gebouw ligt er verlaten en verwaarloosd bij en oogt van buitenaf allerminst aantrekkelijk. Maar het interieur van dit historische gebouw hééft iets. En dat ‘iets’ zal in het nieuwe concept behouden blijven. Oude elementen als de loketten en de balie zullen behouden blijven en een functie krijgen in het restaurant.

Het concept? Vis afkomstig van de dagvangst en lokale oogst van biologische boeren. Een visrestaurant diep in het binnenland die zich rechtstreeks laat bevoorraden door vissers lijkt op het eerste gezicht wat vreemd, maar Kovdal windt er geen doekjes rond: “Schrik niet als je plots een mosselschuit ziet aanmeren op enkele meters van je tafeltje.”

Fiskeskur krijgt een open keuken, en daarin zullen toegankelijke, pure visgerechten bereid worden, voornamelijk op open vuur en een rocket stove. De bedoeling is om te werken met het dagaanbod en om zo weinig mogelijk voedsel te verspillen, zullen restjes intensief verwerkt worden met pekel- en fermentatietechnieken.

Met een tent als extensie aan het oorspronkelijke gebouw, zal Fiskeskur tot 200 gasten kunnen bedienen in een authentiek en toegankelijk concept. Wij zijn benieuwd.

(Foto’s: Sander Buijs)

Geen commentaren

Laat een commentaar na

Misschien bent u ook geïnteresseerd in