Nieuws

Euforie – teleurstelling – vastberadenheid: Belgische Young Chefs pakken zilver

Zilver…. En toch zijn Abel, Lennert, Wout, Laurence, Neil en Guus niet tevreden over hun resultaat op de eerste proef van de Culinary World Cup in Luxemburg. Het zegt veel over de spirit van deze ploeg ongelooflijk getalenteerde jonge Belgische chefs. Maar met de feedback die ze gekregen hebben, gaat het team overmorgen, woensdag, resoluut voor goud in de tweede proef.

Gisteren, zondag 25 november, kwam voor het Young Chefs Team een einde aan een selectie- en voorbereidingsperiode die liefst een jaar geduurd had en kregen ze eindelijk de kans om de ervaring die ze hadden opgedaan in te zetten in een competitieformule tegen andere chefsteams van hun generatie.

Tijdens de Expogast in Luxemburg – denk aan Horeca Expo, maar dan vijf keer kleiner – vindt deze dagen immers de Culinary World Cup plaats, een soort van wereldkampioenschap voor landenteams. En met ‘teams’ bedoelen we dan brigades van vijf tot acht chefs al naargelang de categorie waarin het team aantreedt. Voor het Young Chefs Team was dat de Junior Culinary World Cup en dat betekent een keukenbrigade van vijf koks en een helper.
(Van links naar rechts: coach Jo Nelissen, Lennert Van den Berge, Guus Goossens, Abel Demeestere, Laurence De Smet, Wout Soete, Neil Dirickx en teammanager Hilaire Spreuwers.) 

In de eerste fase van deze wedstrijd moeten de teams een driegangenmenu maken voor zeventig gasten – dat zijn dan gewoon bezoekers van de beurs, die hebben ingeschreven voor dit diner. In een tweede fase moeten ze een gastronomisch buffet maken voor twaalf personen. Dat is voor komende woensdag; het diner had zondag, plaats.

Coach Jo Nelissen had zes jonge koks geselecteerd voor de wedstrijd: Wout Soete kreeg de rol van teamkapitein toegespeeld, en verder bestond het team uit Guus Goossens, Laurence Desmet, Abel Demeestere en Lennert Van den Berghe.

In de openingsproef op zondag – een voorgerecht rond tarbot en grijze garnaal, een hoofdgerecht met parelhoen en butternut en een dessert met mango, framboos en yoghurt – zette het Belgische team een prima prestatie neer. Op de – terechte – euforie onmiddellijk na het doorgeven van de laatste desserts volgde de ontgoocheling een dag later, toen de zes te horen kregen dat ze ‘maar’ een zilveren medaille kregen.

Maar na de feedback, waarin de jonge chefs te horen krgen waar ze precies in de fout waren gegaan en dat goud hoe dan ook slechts op een zucht gemist werd, veranderde de stemming alweer in optimisme: woensdag pakken we goud in de tweede proef.

“We hebben het ons eigenlijk té moeilijk gemaakt en dat heeft ons onrechtstreeks punten gekost”, zegt teammanager Hilaire Spreuwers erover. “De jury was unaniem dat de gerechten zelf goud waren, maar dat we kostbare punten hebben verloren op het vlak van orde en hygiëne in de box.”

En dat is een onrechtstreeks gevolg van de complexiteit in de bereidingen, zegt Spreuwers. De teammanager noemt het leergeld. “Misschien hebben we het allemaal té mooi willen doen. Té veel handelingen. Té technisch. Té verfijnd. (In een afzonderlijk artikel vertellen we meer over de opbouw van de drie gerechten. Klik daarvoor hier – nvdr.) Daardoor zag de keuken er niet altijd even ordelijk uit, met al die toestellen die we nodig hadden.”

Maar na de oorspronkelijke teleurstelling en de feedback volgde de vastberadenheid: woensdag pakken onze jongens en meisjes goud. Wij duimen mee.
(Tekst Raf De Mot – foto’s Pieter D’Hoop)

2 Commentaren

 • Antwoord
  Peeters Theo
  November 26, 2018 at 9:41 pm

  Natuurlijk begrijp ik de ontgoocheling van het team maar laat ons de woorden van Baron Philippe de Rothschild in herinnering nemen toen hij destijds, dus voor 1973, niet tot de “Premiers” mocht behoren. ” Premier ne suis, deuxième ne daigne, Mouton je suis!” Of vrij vertaald naar jullie roeping: ” De eerste zijn wij niet, de tweede willen we niet zijn maar ‘Meesterkok’ zullen we worden.”
  Veel geluk, ik weet dat jullie het kunnen.

 • Antwoord
  Ann Uyttendaele
  November 27, 2018 at 12:20 am

  Wij mochten het proeven en voor ons was het goud…..

 • Laat een commentaar na

  Misschien bent u ook geïnteresseerd in