Nieuws

5 tips om kaasfondue extra pit te geven

Als we Frank Deboosere mogen geloven, beleven we nu echt wel de laatste dagen van het zachte nazomer/herfstweer en krijgen we vanaf volgende week winterse toestanden. Tijd om je kaasfondueset uit zijn zomerslaap te halen.

In november komen de klassieke wintergerechten weer op tafel hier. En daarbij hoort een avondje kaasfondue met de familie. Er zijn 2 manieren om kaasfondue te maken: je koopt een handige kant-en-klare kaasmix voor fondue in de supermarkt – of je stelt bij je favoriete kaaswinkel je eigen mix van geraspte kazen samen. Hou je het liever klassiek of probeer je dit jaar eens wat smaakjes uit? Hier zijn 5 tips om je kaasfondue op te fleuren!

ANDERE KAZEN

In een klassieke kaasfondue vind je altijd Emmental en Gruyère. Je kan de kaasfondue wat meer pit geven door er nog een andere wat sterker smakende kaas aan toe te voegen zoals parmezaan of blauwe kaas.

ALCOHOL

Een scheutje wijn gaat normaliter altijd in een kaasfondue. In Zwitserland voegt men er graag een scheutje kirsch aan toe. Wijnen die perfect bij en in een kaasfondue passen, zijn: Fendant, Grüner Veltliner, Pinot Blanc of Riesling. Kook je liever zonder alcohol? Dan kan je voor een scheutje kalfsfond en enkele druppels citroensap gaan.

GEDROOGDE CHAMPIGNONS

Je kan de kaasfondue wat extra punch geven door er een handje geweekt eekhoorntjesbrood aan toe te voegen. Dit doe ik al jaren! Geen gedroogd eekhoorntjesbrood te vinden? Andere gedroogde champignons werken ook: cantharellen, shiitake of morieltjes. Heb je truffelolie in huis? Voeg enkele druppeltjes toe aan de gesmolten kaas en meng goed.

SPECERIJEN & KRUIDEN

Vergeet de look niet natuurlijk! Snij een teen look doormidden en wrijf er de binnenkant van je fonduepot mee in. Of laat de look even meekoken in de wijn en haal het er nadien uit voor je er kaas aan toevoegt. Nootmuskaat, versgemalen zwarte peper en karwij- of komijnzaadjes zijn ook beste maatjes met kaas. Wil je verse kruiden toevoegen? Dan raad ik wat fijngesneden bieslook of dragon aan.

CONDIMENTEN

Voor de liefhebbers: heb je deze al eens geprobeerd? In Zwitserland wordt soms een scheut tomatenpassata aan de kaasfondue toegevoegd. Ik hou het bij enkele druppels Engelse worcestersaus om mijn fondue wat extra pit te geven.

(Tekst: June D’Arville)

Geen commentaren

Laat een commentaar na

Misschien bent u ook geïnteresseerd in