Nieuws

Hoe bewaar je best verse eieren?

Hoe bewaar jij verse eieren? Moet je eieren in de koelkast bewaren, in een mandje in de keuken op kamertemperatuur of in een koele berging? Hoe lang blijven verse eieren goed? Over deze kwestie lopen de meningen nogal uiteen.

Koelkastfans zeggen dat het bewaren van eieren in de koelkast de houdbaarheid verlengt en bacteriële besmetting voorkomt die salmonellavergiftiging kan veroorzaken. De niet-koelkastfans zijn er daarentegen van overtuigd dat gekoelde eieren hun smaak verliezen en een nachtmerrie zijn om mee te koken, vooral als je ze door een deeg of beslag wil mengen.

Soms zijn de adviezen zelfs ronduit tegenstrijdig: ik heb al mensen horen zeggen dat je eieren best niet koelt voor je ze gaat pocheren, maar Guy Van Cauteren zegt net van wél en dat is toch wel een autoriteit.

Het is echter een feit dat veel supermarkten verse eieren niet in de koelkast bewaren. Dus hoe zit dat nu juist?

Op elk ei kan je een houdbaarheidsdatum of THT-datum terugvinden. Wettelijk is bepaald dat een vers ei na legdatum nog 4 weken houdbaar is.

Wat je ook gelooft, eieren koel bewaren verlengt de houdbaarheid wel degelijk. Eieren die je in de koelkast bewaart, gaan makkelijk 5 weken mee. Eieren bewaard op kamertemperatuur gebruik je beter vooraleer de houdbaarheidsdatum verstreken is. De reden waarom supermarkten eieren niet koel bewaren, is om het temperatuurverschil zo miniem mogelijk te houden. Mocht je gekoelde eieren kopen, dan zou het even duren voor ze in je keuken terecht komen waardoor ze in tussentijd opwarmen – om ze dan terug in een koelkast of koele berging te droppen.

Twijfel je of het ei nog vers is of niet? Leg het ei in een kommetje water. Als het ei blijft ronddobberen, is het niet meer vers. Zinkt het naar de bodem, mag je op je beide oren slapen. Je kan ook afgaan op wat je neus je zegt. Breek het ei en ruik of de geur goed is. Een onfris ei zal je er meteen uithalen.

Leuk om te weten: rauwe eieren kan je invriezen. Weliswaar niet in de eierschaal. Breek het ei en bewaar de eierdooiers en eiwitten apart of samen. Je kan ze ook eerst klutsen en daarna invriezen. Na het ontdooien, gebruik je ze best in een warme bereiding. Neem bijvoorbeeld geen ingevroren rauwe eierdooier om je steak tartaar mee op te fleuren. Hardgekookte eieren invriezen is geen goed idee, want hierdoor wordt het gekookte eiwit rubberachtig en best onaangenaam om te eten.

(Tekst: June d’Arville)

1 commentaar

  • Antwoord
    Goessens
    November 4, 2018 at 8:32 pm

    De Grieken of Egyptenaren bewaarden eieren in oude kalkputten die met water waren volgelopen gedurende maanden.

  • Laat een commentaar na

    Misschien bent u ook geïnteresseerd in