In de kijker

De Ster van de Belgische Keuken: “Op naar de Gobal Chefs Challenge”

Sam Van Houcke is de nieuwe Ster van de Belgische Keuken. Ging in de halve finale de strijd met Archibald Le Prince nog min of meer gelijk op, dan maakte de Oost-Vlaamse chef in de finale het verschil. Van Houcke mag zich nu opmaken voor de Global Chefs Challenge. Leuk detail: in de halve finale bereidde hij een gerecht waarvan je het recept in ons oktobernummer terugvindt.

De Ster van de Belgische Keuken is een relatief jonge wedstrijd bedacht door Frank FOL en Pierre WYNANTS, onder auspiciën van de Mastercooks of Belgium. De wedstrijd wordt gestreden door vierkoppige teams: een chef en zijn commis, een coach en een sommelier. Nadat eerder al de preselecties waren afgewerkt, werd afgelopen weekend onder het oog van een indrukwekkende jury (foto hieronder) tijdens Megavino de halve finales en finales afgewerkt.

In de halve finales nemen vier team het tegen elkaar op. Naast de teams rond Sam Van Houcke en Archibald Le Prince waren dat teams rond Benjamin Belot (van Louise 345 in Brussel) en Louis Broos (van Graanmarkt 13 in Antwerpen).

In die halve finale moesten ze het recept dat ze als prekwalificatieproef hadden ingezonden, bereiden in 1u45minuten. Het thema: paddenstoelen. Le Prince en Van Houcke wisten de jury het meest te overtuigen. Leuk detail: het gerecht mét recept van Sam Van Houcke is terug te vinden in het oktobernummer van Culinaire Ambiance, dat nu in de winkel ligt. Het siert zelfs onze cover.

De beste twee teams uit de halve finales in de voormiddag stootten door naar de finale in de namiddag. Van Houcke werd bijgestaan door commis Simon Caboor, sommelier Stefanie Van Nieuwenhuyze en coach Broes Tavernier. Het team van Archibald Le Prince bestond verder uit Nathan D’Hoest, Kevin Juy en Paul Fourier.

In de finale kregen de teams een mystery box voorgeschoteld, maar het thema was nog steeds hetzelfde: paddenstoelen, in dit geval te combineren met kalfsvlees. Daarvoor kregen ze 2u30 minuten de tijd, waarvan 30 minuten om in teamverband te brainstormen.

“In die finale hebben we op safe gespeeld”, zei Van Houcke achteraf. “Zorgen voor een perfecte cuisson en alles goed op smaak gebracht. Alles heel klassiek gebracht eerder dan indruk op de jury te proberen maken met hocuspocus.”

Bij de proef hoorde ook een bierpairing met een bier uit de Duvel Moortgat-groep. Waar sommelier Stefanie Van Nieuwenhuyze in de halve finale nog voor een Triple D’Anvers had gekozen, ging ze voor het hoofdgerecht resoluut voor de zoet-zure toetsen van een Liefmans Gouden Band.

Naast het hoofdgerecht moest in de finale ook een koffiegarnituur met chocolade gecreëerd worden, gepaird bij een espressovariant van (sponsor) Nespresso. Daarin maakte de winnaar dan het uiteindelijke verschil met z’n enige overgebleven rivaal, met een creatie van peer, macadamianoten en een chocoladeganache.

GLOBAL CHEFS CHALLENGE

Als winnaar van deze wedstrijd mag Sam Van Houcke zich nu klaarmaken voor de Global Chef Challenge, waarin hij zal mogen rekenen op de steun van het National Culinary Team, met onder meer begeleiding van coach Jo NELISSEN. De Europese finale vindt plaats in Rimini, van 16-19 februari. Daarin zal Van Houcke zich moeten zien te plaatsen voor de wereldfinale in juli in Sint-Petersburg.

“Die wedstrijd zal er al snel aankomen”, zegt Van Houcke. “We kunnen er maar beter zo snel mogelijk aan beginnen.”

En dat terwijl de chef nog andere katten te geselen heeft. Nadat hij z’n restaurant Onder de Toren had overgelaten om in Gent iets nieuws op te starten, is Maste nog steeds niet van start kunnen gaan.

“De opening was inderdaad voorzien voor maart, dus we hebben nu al een half jaar vertraging”, zegt Van Houcke. “Bouwperikelen, hé… Voor elke stap voorwaarts, lijkt het wel of we er twee terug achteruit zetten… Nu ja, ik panikeer niet… Van collega’s die óók met verbouwingen of nieuwbouw zitten, hoor ik perfect dezelfde verhalen.”

(Tekst Raf De Mot Foto’s: Claudio Centonze)

Geen commentaren

Laat een commentaar na

Misschien bent u ook geïnteresseerd in