Nieuws

Belgische pizzamaker bekroond in Italië: “En nu het WK”

De beste buitenlandse pizzamaker komt uit België. Dat is het belangrijkste wat wij onthouden hebben van de Pizza Awards die gisteren in Napoli werden uitgereikt. Door Italianen, met andere woorden, wat de award voor Rocco Cagliostro nog méér glans geeft, natuurlijk.

Rocco CAGLIOSTRO is een jonge pizzaiolo, zoon van een vader uit Calabrië en een moeder uit Sicilië. Rocco leerde het vak van pizzabakker in Cellini, het restaurant in Maasmechelen Village van z’n twee neven Vincenzo en Mose. Vandaag is hij aan de slag in Tartufo Italian Foodbar.

Sinds 2013 doet Rocco mee aan internationale wedstrijden, en met succes. Zo sleept hij in juni tijdens Pizza Campionata Toscana liefst drie medailles in de wacht: goud in de categorie Classica en als meest verdienstelijke bakker en brons in de categorie freestyle – acrobatie met het pizzadeeg, zeg maar.

En nu dus een eerste plaats op de Pizza Awards in Napoli in de categorie Beste Buitenlandse Pizzabakker. Het brengt zijn totaal aantal bekers en medailles in buitenlandse competities op… 17!

“Ja, ik doe dit al van in 2013”, zegt Rocco. “Het is een afspraak die ik heb met mijn huidige baas, dat ik vrij kan nemen om naar dit soort evenementen te gaan.”

In zijn winnende pizza combineerde Rocco Belgische en Italiaanse ingrediënten. “Courgettebloemen met groene asperges, Italiaanse speck, eetbare bloemen, mozarella met kerstomaatjes. In het midden had ik dan een verhoogje gemaakt met een voorgerecht, een caprese.”

Eetbare bloemen op een pizza. Volgens Rocco past het in de trend om pizza’s gastronomisch naar een hoger niveau te tillen. “Wij willen echt af van het imago dat pizza’s ‘maar’ fastfood zijn. Voor mij is belangrijkste ingrediënt van een pizza nog steeds: passie! Je eigen ding doen. Jezelf uitdrukken in je pizza.”

En heeft Rocco nog verdere dromen?

“Volgend jaar wil ik hier opnieuw staan, mogelijk in de categorie Meest Gezonde Pizza. Maar eigenlijk ben ik me nu al een jaar aan het voorbereiden op het Wereldkampioenschap in Parma volgend jaar in mei. Dat zal pas écht heftig worden, want daar komen de beste pizzamakers ter wereld.”

(Tekst: Raf De Mot)

Geen commentaren

Laat een commentaar na

Misschien bent u ook geïnteresseerd in