Nieuws

Belg tweede in Europees Kampioenschap voor maîtres

Afgelopen weekend vond in Estland de 28-ste editie van de Coupe Georges Baptiste plaats, zeg maar het Europees Kampioenschap voor de beste maître d’hôtel. Onze landgenoot Ief Vanhonnacker werd knap tweede bij de professionelen.

Elk jaar organiseert de Coupe Georges Baptiste, naast een nationale kwalificatiewedstrijd om de Franse kandidaat aan te duiden, een Europees kampioenschap voor maîtres d’hotel en elke vier jaar een wereldkampioenschap.

Er zijn telkens twee categorieën: een voor professionelen en een voor studenten. Dit jaar had het Nationaal Zaalcomité van België voor de Gastronomische club ‘Prosper Montagné’ voor het eerst een delegatie naar dit evenement gestuurd.

Bij de professionelen verdedigde Ief Vanhonnacker de Belgische driekleur. Vanhonnacker, docent aan hotelschool Ter Groene Poorte, was eerder al  1st. Maître d’hôtel van België 2017 geworden, een wedstrijd van de Gastronomische Club Prosper Montagné.

De competitie bestond uit zeven proeven, waarbij de kandidaten achtereenvolgens een complexe bestelling (in het Engels) moesten opnemen en een aantal tafelbereidingen moesten doen.

Zo moesten Vanhonnacker en co een kip voor 4 personen versnijden, een banaan flamberen en een garnaalcocktail bereiden – telkens aan tafel, met de gasten erbij.

Daarnaast moesten de maîtres ook nog één cocktail en longdrink serveren en blind een rode en witte wijn en een spirit (cognac, whisky, calvados…) herkennen en bespreken.

Ten slotte moesten de deelnemers ook nog een tafel onder tijdsdruk indekken. Voor elk van de proeven was een tijdslimiet van 10 minuten voorzien.

(Tekst: Raf De Mot)

Geen commentaren

Laat een commentaar na

Misschien bent u ook geïnteresseerd in