Nieuws

Bakpoeder versus baksoda: dit zijn de verschillen

Wie al eens een recept van de sociaalnetwerksite Pinterest heeft geplukt kent het gevoel wel. Je bladert even snel door de ingrediënten en dan valt je oog op het woord ‘bakpoeder’. Dat heb je jammer genoeg niet in huis, maar wat je wel hebt is baksoda. Dat is bijna hetzelfde toch?

Zowel bakpoeder als baksoda (ook wel natriumbicarbonaat genoemd), zijn rijsmiddelen. Dat wil zeggen dat de twee ingrediënten worden toegevoegd aan bakmengsels om ze te laten rijzen. Op het eerste zicht lijken ze dus hetzelfde te doen. Toch moet je opletten welk van de twee je gebruikt in je recepten. Bakpoeder mag dan wel baksoda bevatten, maar de twee ingrediënten worden in verschillende situaties gebruikt.

Baksoda

Baksoda is eigenlijk gewoon puur natriumbicarbonaat. Wanneer je het combineert met een vloeistof en een chemisch zuur ingrediënt (bv. Honing, yoghurt ..), start er een chemische reactie die CO2-bubbels creëert. Die bubbels worden groter als je het beslag in de warme oven steekt, waardoor het zal rijzen. OPGELET! Deze reactie begint meteen als je alle ingrediënten mengt, dus elk recept met baksoda moet je meteen bakken. Anders is het resultaat zo plat als een pannenkoek.

Bakpoeder

In bakpoeder zit al baksoda, maar het bevat ook al een verzurend middel: wijnsteenzuur. Bakpoeder werkt in twee fases, waardoor je het beslag niet meteen moet bakken. Als je het poeder toevoegt, komt er al wat gas vrij bij kamertemperatuur, maar het merendeel doet dit pas als de temperatuur van het deeg stijgt in de oven. Je moet je met andere woorden niet haasten om alles zo snel mogelijk in de oven te krijgen. 

Tijd voor de hamvraag: Kan je bakpoeder en baksoda vervangen door elkaar? Ja en nee. Je kan perfect bakpoeder gebruiken in een recept waar je eigenlijk baksoda voor nodig hebt. Het enige waar je dan rekening moet mee houden, is dat je iets meer zal moeten gebruiken en dat de smaak iets zal verschillen. Het omgekeerde is jammer genoeg niet mogelijk, je kan NOOIT baksoda gebruiken als je eigenlijk bakpoeder nodig hebt. Baksoda op zich ontbreekt de zuurtegraad om beslag te doen rijzen.

Een tripje naar de supermarkt is dus onvermijdelijk als je bakpoeder nodig hebt, maar niet in huis hebt. Tenzij je natuurlijk ergens op magische wijze in een kast een potje wijnsteenzuur hebt staan, want dan kan je het zelf maken! Meng twee delen wijnsteenzuur met een deel baksoda en voilà: bakpoeder.

Geen commentaren

Laat een commentaar na

Misschien bent u ook geïnteresseerd in