Nieuws

Bier met hopsmaak, maar dan zónder hop

Wetenschappers aan de universiteit van Berkeley in Californië zijn er in geslaagd om een bier te brouwen dat naar hop smaakt. Klinkt niet echt indrukwekkend of baanbrekend, tot je er achter komt dat er helemaal géén hop in het bier zit.

Het probleem met hop, is dat je ongelofelijk veel water nodig hebt om het te verbouwen. Daarnaast moet je ook nog rekening houden met al de landbouwoppervlakte dat het inneemt en alle uitstootgassen voor het transport. Daarom is het produceren van gehopt bier enorm slecht voor het milieu, net terwijl deze biersoort razend populair is over de hele wereld.

Charles DENBY, die een paper schreef over dit ‘gehopt bier zonder hop’, wilde deze problematiek oplossen. Tijdens zijn experimenten met het brouwen van zijn eigen bier ontdekte hij dat de moleculen die hop zijn kenmerkende smaak geven, ook kunstmatig kunnen geproduceerd worden.

De wetenschappers van de UC Berkeley ontwikkelden een volledig nieuwe techniek (CRISPR-Cas9) om de genetische samenstelling van de giststammen aan te passen. Met deze techniek konden ze de genen ‘linalool’ (uit munt) en ‘geraniol’ (uit basilicum) toevoegen aan de gist. Deze komen van nature voor in hopbellen en zorgen voor de kenmerkende gehopte smaak.

Blinde smaaktest

Na enkele geslaagde experimenten, besloot het onderzoeksteam om de proef eens echt op de som te nemen. Werknemers van de Lagunitas Brewing Company werden onderworpen aan een blinde smaaktest. Het resultaat:  zij vonden dat het genetisch gemodificeerd bier “hoppiger” smaakte dan het bier dat met échte hop werd gebrouwen.

De Amerikaanse wetenschappers hebben dus aangetoond dat er een milieuvriendelijke manier is om bier te brouwen, zonder afscheid te moeten nemen van de geliefde gehopte smaak. Of de nieuwe trend zal aanslaan bij de traditionele bierbrouwers is een vraag die de komende jaren ongetwijfeld beantwoord zal worden. In de tussentijd kan iedereen blijven genieten van een Duvel, traditioneel gebrouwen met echte hopbellen.

Geen commentaren

Laat een commentaar na

Misschien bent u ook geïnteresseerd in