Nieuws

Breaking: Maak kennis met de Eerste Kok en eerste Maitre van België 2019

Vandaag, maandag 1 oktober, zijn de Eerste Kok en Eerste Maitre van België gekozen, een van de meest prestigieuze, en sowieso de oudste gastronomische wedstrijd in België, georganiseerd door de Gastronomische Club Prosper Montagné.

De Gastronomische Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952 en heeft als doel de Belgische gastronomie meer aanzien te geven en producten van eigen bodem te promoten. Ieder jaar organiseert de club de meesterschapswedstrijden ‘Eerste Kok van België’ en ‘Eerste Maître d’hôtel van België’.

Na de preselecties eerder op het jaar restten er nog vijf jonge chefs om Ignace WATTENBERGE, sous-chef van restaurant Fleur de Lin in Zele en winnaar van vorig jaar, op te volgen.

Voor twee van hen, Fabian BAIL van Paul de Pierre in Maarkedal en Lukas MOONENS van restaurant Boury in Roeselare, was het al de tweede keer dat ze de finale bereikten. De andere drie finalisten waren Benny DECHAMPS van Salon Saint Germain in Diksmuide, David GROSDENT van L’Envie in Sint-Denijs en Sander VANDE WALLE van Sel Gris in Duinbergen.

(Van links naar rechts: Moonens, Dechamps, Grosdent, Bail en Van de Walle.)

De finale vond plaats in Spermalie in Brugge en de finalisten moesten een driegangenmenu samenstellen.

Als voorgerecht moesten ze een warme en koude bereiding van Sint-Jacobsvrucht met quinoa koriander en aardpeer klaarmaken.

Als hoofdgerecht moesten ze aan de slag met lamsrug en –schouder plus één soort orgaanvlees, sjalot, champignons, ras-el-hanout en knolselder.

Voor het dessert moesten ze een flan van donkere chocolade uitwerken, met mango, saffraan, matchatee en ijs of sorbet.

Gelijktijdig met de wedstrijd voor Eerste Kok, wordt ook op zoek gegaan naar de Eerste Maitre van België. Ook daarvoor waren er nog drie kandidaten in de running.

Andy DE BROUWER van Les Elleveurs in Halle (in het midden op de foto)Olivier DEREU van Escabeche in Knokke-Heist (links op de foto) en Maxime VERSTUYFT van Michel in Groot-Bijgaarden (rechts op de foto). Maxime Verstuyft bereikte vorig jaar al eens de finale. Voor de twee anderen was het hun eerste deelname.

Uiteindelijk waren het Andy De Brouwer (foto links) en Sander Van De Walle (foto rechts) die met de overwinning gingen lopen. Proficiat aan beiden.

1 commentaar

 • Antwoord
  Claeys Jan -De Baets Mia
  Oktober 3, 2018 at 6:09 pm

  Een DIKKE PROFICIAT aan Sander Van de Walle,
  doe zo verder, je hebt dit dik en dubbel verdiend!!!

 • Laat een commentaar na

  Misschien bent u ook geïnteresseerd in