Nieuws

Seppe’s “grillmasters” starten zero-waste restaurant in nieuw hip stadsproject

Na hun overwinning in het populaire tv-programma De Strafste Grillmasters van Vlaanderen, begint voor Kevin en Nick nu het échte werk. Zij gaan Zouterover runnen, een zero-wasterestaurant dat deel uitmaakt van een ambitieus en allesomvattend duurzaam stadsproject in Antwerpen.

Zouterover maakt deel uit van het project Plein Publiek Circulair Zuid. Voor niet-Antwerpenaars is een woordje uitleg misschien op z’n plaats: Plein Publiek was tot voor kort een populaire trekpleister aan de leegstaande Fierensblokken, appartementsblokken die als een vierkant tegen elkaar waren aangebouwd, waardoor tussen de blokken een volledig afgesloten groot middenplein ontstond.

Om de verdere verloedering van die leegstaande blokken tegen te gaan, werd enkele jaren geleden een gigantische serre op het middenplein opgetrokken, waar de bewoners van de hippe stadswijk Het Zuid na hun werk terecht konden voor een hapje of een frisse pint of cocktail, met daarnaast regelmatige tentoonstellingen, optredens of andere evenementen.

Dat oorspronkelijke Plein Publiek had iets onwezenlijks, door het contrast tussen de hippe, moderne no-nonsense uitstraling van de serre en de vervallen glorie van de blokken uit het interbellum, met hun modernistische gevels, balkons en trappenhallen.

Je moest al echt wéten waar het precies was, want de ingang naar Plein Publiek was amper te onderscheiden van de inkomhallen van de (verlaten) appartementen. Dat maakt dat Plein Publiek lang een stekje was voor de échte Antwerpenaren, voornamelijk uit de eigen wijk dan nog, met weinig of geen toeristen of andere ‘mensen van de Parking’.

Half het Zuid was dan ook in shock toen Plein Publiek recent definitief de deuren sloot. Maar vanaf 1 september komt er een nieuw Plein Publiek, op een andere site – achter het Gerechtsgebouw – waarbij de serre gewoon verhuist naar de nieuwe locatie. Ook nu weer wordt gemikt op het cocongevoel, door de serre in te sluiten. Deze keer niet tussen appartementsblokken, maar multi-purpose containers.

Het nieuwe Plein Publiek zal deel uitmaken van Circulair Zuid, een allesomvattend stadsproject met shops en een dynamische multi-purpose locatie (de containers vormen het grootste 360°-scherm van België), waar duurzaamheid en ‘circulaire economie’ de toverwoorden zijn.

Heel erg prachtig allemaal, maar ons interesseert natuurlijk vooral het nieuwe restaurant dat daar komt. Zouterover zal worden gerund door Kevin KEGELEERS en Nick VAN HOOF, de winnaars van het 4-programma De Strafste Grillmasters van Vlaanderen.

Geheel in de geest van ‘Circulair Zuid’ zal het restaurant werken met een zero-waste filosofie. Zij werden eerder al door Seppe NOBELS geprezen om hun concept: “De pure, lokale basiskeuken hoe het eeuwen geleden begon, met eerbied voor het ingrediënt: dat ademen ze vol passie in en uit. Ruw en één met de natuur, met respect voor het milieu, duurzaam zoals het hoort, voor op de huidige tijd.”

Onder het peterschap van deze laatste verleggen de jonge talenten hun culinaire grenzen op een houtgestookt vuur centraal in de serre. Zij keren vanuit een zero-waste gedachte terug naar de basics en kegelen niet alleen vlees en vis maar ook lokaal geteelde groenten in eigen schil of voorzien van een zoutkorst of brooddeeg op het vuur. Net als kampvuren van ouds de mensen samenbrachten, serveren de jonge chefs hun creaties als shared plates gepaard met knapperige flatbreads en gearomatiseerde zouten.

Plein Publiek, opening op 1 september, D’Herbouvillekaai 19 – 2020 Antwerpen – www.pleinpubliek.be

Geen commentaren

Laat een commentaar na

Misschien bent u ook geïnteresseerd in