Nieuws

BREAKING: World’s 50 Best krijgt nieuwe nummer 1

Zonet is in Bilbao de vernieuwde lijst van de World’s 50 Best Restaurants bekendgemaakt. En ja, hoor: er is een nieuwe nummer 1 en een volledig Europese top3. En het mooiste van al: de nummers 1, 3 en 6 mag je in het julinummer van Ambiance verwachten, zij het niet het soort reportage dat je verwacht.

Een Belgisch mirakel is er niet gekomen. Dat Hof van Cleve uit de top50 is gevallen, wisten we vorige week al te melden, toen de nummers 51 tot en met 100 bekendgemaakt werden. En dat Hertog Jan na de aankondiging van de sluiting niet meer in aanmerking zou komen, en dus niet als verrassing de top50 zou binnenkomen, hadden we ook wel verwacht.

Dat de Belgische restaurants in de tot 100 uitgebreide lijst wat terrein verloren, zegt overigens niets over de intrinsieke kwaliteiten van die restaurants. Hof van Cleve en The Jane zijn niet plots minder goed geworden: er zijn gewoon andere restaurants die méér stemmen hebben gehaald bij het 1.040-koppige kiescollege.

Al geven we graag toe dat we stiekem toch een beetje gehoopt hadden dat Kobe DESRAMAULTS met Chambre Séparée voor de stunt zou zorgen, door vanuit het niets de top50 in te duiken. Zo zijn er namelijk elk jaar wel nieuwkomers. Dit jaar waren het er vier: Mikla uit Istanbul (44), Lyles uit Londen (38), Odette uit Singapore (28) en Compartir uit Barcelona (18). Chef van die hoogste nieuwkomer is Oriol Castro, een poulain van Ferran Adria.

Maar wat is dat allemaal met die drie restaurants uit de top-6 die in het julinummer van Culinaire Ambiance gaan verschijnen? We gaan er nog niet té veel over verklappen, maar ze doen het verhaal van ‘kleine’ projecten waarin zij, los van al het talent dat ze hebben, de wereld een klein stukje mooier helpen maken. En de rest moet je maar lezen in het magazine.

De nummer 1 van vorig jaar zakte van de 1ste naar de 4de plaats, waardoor de rest van de top 4 één plaatsje steeg en Osteria Francescana opnieuw de lijst mag aanvoeren en de top volledig Europees is.

TOP 15

1: Osteria Francescana, Modena (2)
2: El Cellar de can Rocca, Girona (3)
3: Mirazur, Menton – Frankrijk (4)
4: Eleven Madison Park, New York (1)
5: Gaggan, Bangkok (7)
6: Central, Lima (5)
7: Maido, Lima (8)
8: Arpège, Parijs (12)
9: Mugaritz, San Sebastian (9)
10: Asador Etxebarri, Atxondo (6)
11: Quintonil, Mexico Stad (22)
12: Blue Hill at Stone Barns, Pocantico Hills – USA (11)
13: Pujol, Mexico Stad (20)
14: Steiereck, Wenen (10)
15: White Rabbit, Moskou (23)

Belangrijkste stijgers in de Best 50 zijn Borago, Santiago de Chili (van 42 naar 27), Cosme, New York (van 40 naar 25), Ultraviolet, Shangai (van 41 naar 24), Attica, Melbourne (van 32 naar 20) en vooral Den, Tokyo (van 45 naar 17).

 

BIJKOMENDE PRIJZEN

Hoogste klimmer: Den, Japan

Hospitality Award: Geranium, Kopenhagen

Best Pastry Chef: Cédric Grollet, Le Meurice – Parijs

Chef’s Choice Award: Dan Barber, Blue Hill at Stone Barns – Pocantico Hills, USA

Sustainable restaurant award: Azurmendi

BBVA Scholarship: Jessie Liu, Provindence – Los Angeles

Elit Vodka World’s Best Female Chef Award: Clare Smith (restaurant Core, Londen)

Diners Club Lifetime Achievement Award: Gaston Acurio van Astrid & Gaston

Miele One to Watch: Single Thread, Californië, Kyle en Katina Connaughton

Geen commentaren

Laat een commentaar na

Misschien bent u ook geïnteresseerd in