Nieuws

De Week van de Korte Keten (26 mei tot 3 juni)

De VRT-reportage ‘Boerenbedrog’ raakte een gevoelige snaar. Niet het minst bij de voedingsindustrie en de supermarkten, want het was hun rol die ter discussie stond. Producenten, supermarkten en veilingen kwamen uitgebreid aan het woord. Maar het meest van al belangt de discussie natuurlijk de consument aan. De week van de Korte Keten richt zich vooral tot die gebruiker. En dat doet ook Lokaalmarkt, een initiatief van die consumenten.

Tekst en beeld Peter Lissens

Elke vrijdagmiddag kan je in Aalst, Roeselare en Deerlijk op een unieke locatie lokale producten kopen. Rechtstreeks bij de producent. De kernbegrippen bij Lokaalmarkt zijn versheid, smaak en vooral trots. Karel Deknudt, verantwoordelijke marketing en communicatie: “Wij stellen een marktplaats ter beschikking voor boeren en producenten uit de streek. Daar proberen we telkens iets bijzonders van te maken. In Roeselare is dat bijvoorbeeld een ontwijde kerk. We voorzien niet alleen de locatie, maar doen ook de promotie, zorgen voor personeel ter plaatse en hebben ook een modern betaalsysteem uitgedokterd waarbij mensen hun aankopen in één keer kunnen afrekenen. In ruil betalen de boeren en producenten ons een bijdrage.

Medeoprichter Sjarel Buysschaert vult aan. “We zijn geen van beiden compromisloze wereldverbeteraars. Ons is het vooral te doen om eerlijke handel met lokale producenten. Maar het gaat net zo goed over vertrouwen, waardering en trots voor het eigen terroir. We hebben een rijke lokale traditie met prachtige lokale producten waar mensen echt trots mogen op zijn. Misschien willen we die trots op de producten uit eigen grond nog wel het meest promoten.”

De plek van de boer

“Het zou goed zijn dat de mensen de Week van de Korte Keten zouden aangrijpen om zich eens in de plaats van een boer of producent te stellen”, vindt Karel Deknudt. “Heel weinig mensen hebben een goed idee van wat zo’n producent of boer allemaal doet: hard werken, investeren, een visie ontwikkelen, … en dat allemaal met grote inkomensonzekerheid en weinig garanties voor de toekomst. Geen wonder dat de boerenstiel dreigt te verdwijnen. Hoe meer mensen lokaal kopen, hoe meer boeren er zullen overleven.”

Wat zijn, los van de duurzaamheidsoverwegingen, de grote voordelen van een korte keten?
Karel Deknudt: “Onze grootste troef is de kwaliteit van onze producten. Zelfs de meest verse groenten in de supermarkt zijn een paar dagen oud. Bij ons worden ze de ochtend voor de markt geoogst. Ons vlees komt dan weer van runderen die een goed leven hebben geleid en een aantal keer hebben gekalverd. Dat geeft natuurlijk veel meer smaak dan een stier die na een jaar wordt geslacht. Net omdat onze producten zo vers zijn, bevatten ze ook veel meer vitamines.”
Sjarel Buysschaert: “Niemand kan je beter tonen, waar al dat werk en al die passie in geïnvesteerd is. Je ziet ook met wie je te maken hebt. Het is een kwestie van vertrouwen. Je ziet de gezichten achter de productie. Je leert die mensen kennen en je bouwt een vertrouwensband op. En zo weet je zeker: die zal nooit met mijn eten knoeien.”

Zijn jullie zelf foodies of gedreven gastronomen?
Sjarel: “Gedreven gastronoom is misschien wat overdreven, maar ik kook graag en vaak. Liefst Vlaamse of Franse keuken. Uiteraard seizoensgebonden. Ik kan echt genieten van een toast champignon, een verse soep of een rijke salade van grondtomaten. Maar met een hemelse entrecote van bij onze fantastische Vlaamse runderboeren doe je me ook een groot plezier, hoor.”
Karel: „Wij Vlamingen zijn op gastronomisch vlak enorm verwend. Elke regio heeft wel een paar toppers. Ook op het vlak van restaurants ga ik het meestal duurzaam en dus dicht in de buurt zoeken. Ik kom vaak bij Tête Pressée in Brugge. Een heerlijke plek. Chef Pieter bereidt er de meest (h)eerlijke gerechten.”

Is Pieter een chef die de korte keten hoog in het vaandel draagt?
Sjarel: “Jazeker. Dat doen de meeste chefs, hoop ik. Maar bij Pieter is het ook echt zichtbaar. Pieter is trots op zijn producenten. Hij werkt bijna uitsluitend met topkwaliteit van bij ons en hij brengt op de kaart ook de verhalen van z’n verschillende producenten.”

Werken jullie, naar aanleiding van De Week van de Korte Keten, ook samen met de organisatie?
Karel: “Jazeker. In Roeselare organiseren we de Grote Boerenkwis en in Aalst gaan we in enkele kookworkshops heel specifiek werken rond en koken met asperges.”

Geen commentaren

Laat een commentaar na

Misschien bent u ook geïnteresseerd in