Nieuws

België overheerst de lijst van Best vegetables restaurants in the world

Wij Belgen hebben de reputatie van carnivoren te zijn. Toch komen liefhebbers van groentebereidingen erg goed aan hun trekken. Dat blijkt uit de lijst van beste groenterestaurants ter wereld, waarin ons land massaal vertegenwoordigd is.

Gisteren, maandag 7 mei, bij de start van de Groente & Fruit Week, is de Best Vegetable Restaurants 2018 voorgesteld. Het gaat om een initiatief van We’re Smart ® World, opgericht door de Belgische groentenkok Frank FOL – in ons juninummer, dat vanaf vandaag (dinsdag 8 mei) in de winkel ligt, kun je trouwens een heerlijk lentegerecht van hem vinden.

We’re Smart ® World is een platform, of denktank, waarin iedereen die begaan is met gastronomie én een leefbare wereld, wordt uitgenodigd om op een creatieve manier mee te bouwen aan een duurzame toekomst en een lage ecologische voetafdruk.

Een van de projecten van We’re Smart ® World is de Green Guide, ook wel de Groene Gault&Millau genoemd: een gids voor restaurants die de makers lekker en creatief weten te verrassen met groenten & fruit, door evenwichtig om te springen met kwalitatieve en duurzame streekingrediënten uit het seizoen dat ze op hun best zijn. Ook een duurzaam beleid rond afval en watergebruik en de omgang met het personeel horen hier bij.

In die groene gids zijn 510 restaurants uit 29 landen opgenomen. Hun score wordt uitgedrukt in radijsjes, van 1 tot 5.

Daarnaast organiseert We’re Smart ® World nog andere initiatieven, zoals de Week van Groente en Fruit, de Beneluxwedstrijd Beste Groenterestaurants en nu dus ook deze top100 van de beste groenterestaurants wereldwijd.

En al moesten de Belgische restaurants de eerste plaats laten aan Xavier PELLICER uit Barcelona, toch deden we het bijzonder goed, met liefst twee restaurants in de top 5. Proficiat Michael VRIJMOED en Seppe NOBELS.

Opvallend: Pastorale, dat werd gehuldigd als het beste Belgische groenterestaurant, is niet het best geklasseerde Belgische restaurant in de Top-100. Dat komt omdat de twee strikt gescheiden worden behandeld. De Top-100 is een algemene klassering, terwijl de award per land wordt toegekend aan een restaurant dat het voorbije jaar bijzondere inspanningen heeft geleverd. Voor België: Pastorale.

Maar zoals gezegd in de inleiding: die Top-100 kleurt Belgisch. Met 21 restaurants is België het best vertegenwoordigd in de top100, voor Nederland (12), Frankrijk (10), de VS (8) en Denemarken (7).

1. Xavier Pellicer, Barcelona
2. Vrijmoed, Gent
3. Blue Hill, Tarrytown – USA
4. La Distillerie, Bourglinster, Luxemburg
5. Graanmarkt 13, Antwerpen
12. L’Air du temps, Liernu
17. Arabelle Meirlaen, Marcin
18. ’t Aards Paradijs, Nevele
21. Hof van Cleve, Kruishoutem
26. Hertog Jan, Zedelgem
29. Humus & Hortense, Elsene
33. Pastorale, Reet
36. Hofke van Bazel, Bazel
37. Bouchery, Brussel
41. L’Air des Sens, Zoutleeuw
64. Taste & Colours, Kortrijk
67. ’t Zilte, Antwerpen
69. Philippe Fauchet, Saint-Georges
73. Benoit & Bernard Dewitte, Ouwegem
74. De vijf seizoenen, Brakel
75. Chalet de la Forêt, Brussel
77. Le Coq aux Champs, Soheit-Tinlot
80. Condacum, Kontich
97. De Poorterij – Dilsen Stokkem

Geen commentaren

Laat een commentaar na

Misschien bent u ook geïnteresseerd in