Nieuws

Food at Work Awards: studenten ontwerpen innovatieve voedingsproducten

Pizzadeeg op basis van restproducten uit de bierindustrie. Een vezelrijk, hartig aperitiefkoekje op basis van spekparures en fruitpulp en een frisdrank gemaakt van gerecupereerd siroop van fruitconserven en zeewier: Belgische studenten toonden zich van hun meest vindingrijke kant tijdens de jongste editie van de Food at Work Awards.

Food at Work Awards is een jaarlijkse wedstrijd van Fevia, de federatie van de voedselindustrie, die vorige week voor de tiende keer georganiseerd werd. Daarin gaan studenten aan de slag om nieuwe, innovatieve voedingsproducten uit te denken, waarbij de nadruk ligt op duurzaamheid en gezondheid.

De wedstrijd wordt beslist in drie categorieën: de Food At Work Ecotrophelia Awards staat open voor hogeschoolstudenten. De twee andere categorieën zijn de Food At Work Awards Vlaanderen en de Food At Work Awards Wallonië. In totaal hadden dertig teams zich hiervoor ingeschreven.

In de eerste categorie ging de eerste prijs naar studenten van de KU Leuven. Zij hadden de Bizza ontwikkeld, een pizzadeeg op basis van biergist, bierdraf en wort – voornamelijk restproducten van bij lokale bierbrouwers.

De twee andere categorieën staan open voor studenten uit het secundair onderwijs: de facto de klassieke hotelscholen. Aan Vlaamse kant werd het een wervelend succes voor Ter Groene Poorte waarvan twee teams de prijzen wegkaapten.

Zo was de jury onder de indruk van de fibercracker with bacon, een hartig en vezelrijk aperitiefkoekje met een zacht aroma van spek. Hiervoor gebruikten de leerlingen uit het Specialisatiejaar Assistent Voeding niet alleen parures van gedroogde hammen, maar ook pulp uit de fruitsapindustrie. Het koekje kreeg bovendien de publieksprijs.

Ook een ander team uit Ter Groene Poorte viel in de prijzen: de leerlingen van het zesde jaar Slagerijschool ontwikkelden Chick ‘n Chill,  een allergenenvrije kippenschnitzel: mager kippenvlees met een mix van groenten (broccoli, spinazie, groene kool, courgette en zeewier).

In de derde categorie, voor leerlingen uit het Franstalige secundaire onderwijs, ging de eerste prijs naar een team van het Athénée Royal Agri St. Georges, dat een frisdrank ontwierp op basis van gerecupereerd siroop uit abrikozenconserven. Abricotam, zoals ze hun drank gedoopt hebben, bevat tevens lithothamne: kalkwier met een hoog gehalte aan calcium.

Geen commentaren

Laat een commentaar na

Misschien bent u ook geïnteresseerd in