Nieuws

Ook wij zijn er klaar voor: aspergeseizoen officieel gestart

Gisteren, donderdag 19 april, is het aspergeseizoen officieel van start gegaan in Poppel, het uiterste Noorden van de Antwerpse Kempen. Ook voor de redactie is dat een inspirerend moment. Verwacht in ons komende nummer alvast enkele inspirerende recepten.

In de grootwarenhuizen kun je het hele jaar door asperges krijgen, maar wat je er buiten het seizoen vindt, is – met alle respect voor de (buitenlandse) telers – niet te vergelijken met wat onze Belgische aspergeboeren tussen half april en eind juni uit de grond halen.

Op 19 april werd het Belgische aspergeseizoen officieel geopend bij aspergeteler Fons Nooyens uit Ravels-Poppel, helemaal in het noorden van de provincie Antwerpen, in aanwezigheid van Walter Luyten, de burgemeester van Ravels, en Georges Van Keerbergen, de ondervoorzitter van de boerenbond.

Weliswaar kon je de afgelopen weken ook al (Belgische) asperges vinden, maar die zijn gekweekt in serres: op de échte asperges uit de volle grond is het doorgaans wachten tot half april.

Belgische asperges worden geteeld in Limburg, de Antwerpse Kempen, Klein Brabant (de streek rond Bornem en Puurs), de regio Mechelen en dan zijn er natuurlijk nog de duinasperges aan de kust. De totale oppervlakte van asperges met eht Flandria-keurmerk bedraagt 500 ha.

Liefhebbers van asperges kunnen maar beter het meinummer van Culinaire Ambiance niet missen. Liefst drie absolute topchefs lieten zich inspireren door deze Belgische delicatesse.

Seppe NOBELS van Graanmarkt 13 creëerde in de rubriek Mastercooks asperges in het groen, een vegetarische knipoog naar een Vlaamse klassieker, de paling in ’t groen. Daarin combineert hij het vegetale karakter van de groene asperges met het vette van ricotta en rook- en barbecuearoma’s.

Guy VAN CAUTEREN laat ons in zijn rubriek NostalGuy kennismaken met de Maltese bereiding op basis van bloedsinaasappel – een verrassende combinatie, maar ze werkt perfect: het bitter-zoete van de asperges en het zilt-zure van de bloedsinaasappel zorgt voor een perfecte harmonie van de basissmaken, met een gepocheerd ei voor extra smeuïgheid.

En dan is er nog het signatuurgerecht van kersvers Michelinchef Jo GROOTAERS van Altermezzo. Hij integreerde gegrilde groene asperges in een fantastisch gerecht met picanha.

Geen commentaren

Laat een commentaar na

Misschien bent u ook geïnteresseerd in